Merkkihenkilöitä

Sivustolla esitellään merkkihenkilöinä Suomen itsenäisyyteen eri aikoina vaikuttaneita naisia ja miehiä. Pienoiselämäkerrat kertovat politiikan, talouden, median, sivistyksen, puolustuslaitoksen ja urheilun aloilla toimineista suomalaisista unohtamatta arjen ahertajia. Mukana on myös joitakin ulkomaalaisia.

Itsenäistymisvaiheen viideksi keskeisimmäksi suomalaiseksi on nostettu P. E. Svinhufvud, Santeri Alkio, Kullervo Manner, C. G. Mannerheim ja Jean Sibelius. Tuomari Svinhufvudissa ruumiillistui Suomen oikeustaistelu, venäläistämistä vastustanut passiivinen vastarinta, hän oli yksikamarisen eduskunnan ensimmäinen puhemies ja hänestä tuli itsenäisyyssenaatin puheenjohtaja ja ensimmäinen suomalainen valtionpäämies.

Maalaisliiton ja nuorisoseuraliikkeen johtomies kirjailija ja lehtimies, senaattori Santeri Alkio etsi kansallista sopua 1917 ja kannusti kansalaisia sivistämään itseään.

Eduskunnan puhemiehenä keväästä syksyyn 1917 toiminut sosialisti Kullervo Manner johdatti lopulta aatetovereitaan vallankumouksen tielle ja toimi punaista Suomea johtaneen kansanvaltuuskunnan puheenjohtajana.

Kenraali C. G. Mannerheim toimi hallituksen joukkojen ylipäällikkönä vuoden 1918 vapaus- ja sisällissodassa ja oli itsenäisen Suomen toinen valtiopäämies.

Säveltäjä Jean Sibelius vahvisti suomalaisten itsenäistä kulttuuritahtoa ja teki maataan tunnetuksi kansainvälisesti 1800-luvun lopulta alkaen. Sibeliuksen Finlandia (1899) ja Jääkärimarssi (1917) ovat itsenäistymisvaiheen tunnetuimpia sävellyksiä.