Mikko Collan toimi maaliskuun vallankumouksen jälkeen Turun ja Porin läänin vt. kuvernöörinä 1917–1918 ja maaherrana 1918–1922. Hän oli valmistunut upseeriksi Haminan kadettikoulusta 1902 ja toimi suomenmaalaisen rykmentissä opetusupseerina vuoteen 1906. Tämän jälkeen hän suoritti agronomin tutkinnon 1907. Hän työskenteli meijerialalla ennen ensimmäistä maailmansotaa.
Collan toimi 1914 Viaporin sotilassairaalan intendenttinä ja vuodesta 1915 alkaen suomenmaalaisen rykmentin opetusupseerina Venäjän maaliskuun vallankumoukseen asti. Hänen miehistönsä koostui virolaisista.
Suurlakon aikana ja sen jälkeen Collan oli Turun punaisten pidättämänä 36 päivää. Sisällissodan aikana hän toimi hallituksen joukkojen Satakunnan rintaman esikuntapäällikkönä. Hänet ylennettiin everstiksi 1919.
Collan hoiti elintarvikeministerin tehtävää 1919–1920 Lauri Ingmanin, Kaarlo Castrénin ja Juho Vennolana hallituksissa. Vuonna 1919 Collan valittiin kansanedustajaksi Kansallisen edistyspuolueen listoilta. Hän toimi 1920 sota-asiainvaliokunnan puheenjohtajana ennen kuin siirtyi saman vuoden lokakuussa hoitamaan Turun ja Porin läänin maaherran tehtävää. Hän luopui maaherran virasta 1922 ja siirtyi hoitamaan Kiukaisista ostamaansa tilaa. Collan toimi presidentin valitsijamiehenä 1937, 1940 ja 1943.